Τους συνέδεε βαθιά φιλία τριών δεκαετιών, ενώ για 20 χρόνια (1988-2008) συνεργάστηκαν στα κοινά του βόλεϊ σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Μέχρι και πριν λίγους μήνες που είχαν την τελευταία τους τηλεφωνική επαφή είχαν συμφωνήσει πως όταν θα τελείωνε η πανδημία του κορονοϊού θα συναντιόντουσαν στο κέντρο αντισφαίρισης Αθηνών για να θυμηθούν τα παλιά.
Ο Θανάσης Μπελιγράτης που για 37 χρόνια θήτευσε στην ΕΟΠΕ εκ των οποίων τα 15 ως πρόεδρος (1993-08), συγκλονισμένος από το θάνατο του Θεοφάνη Τσιόκρη μίλησε στο sports3.gr για τη διεθνή καριέρα του στο παγκόσμιο βόλεϊ, το πως μπήκε στα κοινά της ΕΟΠΕ και αργότερα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ανεβαίνοντας όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας μέχρι που έγινε επίτιμος αντιπρόεδρος της FIVB.
«Μιλούσε άνετα και με τον πρωθυπουργό»
«Ο Φάνης Τσιόκρης ήταν ένας τζέντλεμαν του ελληνικού αθλητισμού και ειδικά του βόλεϊ. Ένας πολύ καλός άνθρωπος με πολλές γνώσεις, άριστο χειρισμό της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας και πολύ κοινωνικός. Μπορούσε να μιλήσει με τον πιο απλό άνθρωπο μέχρι και με τον πρωθυπουργό. Σου έδινε την αίσθηση πως έχει λύση για όλα τα προβλήματα. Είναι μεγάλη απώλεια για την οικογένεια του ελληνικού βόλεϊ», είπε αρχικά ο Θανάσης Μπελιγράτης.
Ο Μαστρανδρέας και η είσοδος στην ΕΟΠΕ
Σχετικά με το πως μπήκε ο Φάνης Τσιόκρης στα κοινά της ομοσπονδίας και του βόλεϊ είπε: «Το 1987-88 όταν η Ελλάδα μπήκε στην τελική ευθεία η προετοιμασία για την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων (σ.σ.Αθήνα 1991) ο Τσιόκρης ήταν ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ για τις τηλεπικοινωνίες στη διοργάνωση. Παράλληλα ήταν και παράγοντας του Πανελληνίου και μιλούσαμε συχνά για βόλεϊ και για τένις. Γνώρισα τον Φάνη στο Μιχάλη Μαστρανδρέα που ήταν τότε πρόεδρος στην ΕΟΠΕ αλλά και Διευθυντής της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων καθώς εκτός από την παραγοντική του εμπειρία ήταν πολύγλωσσος και κυρίως γνώριζε αραβικά. Εισηγήθηκα στον Μάικ (σ.σ.Μαστρανδρέα) την είσοδο του Τσιόκρη στο Δ.Σ. της ΕΟΠΕ και αν θυμάμαι καλά στις εκλογές του 1989 έγινε μέλος του Δ.Σ. και από το 1991 β΄ αντιπρόεδρος με α΄αντιπρόεδρο τον Μιχάλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο τον Μαστρανδρέα και εγώ γενικός γραμματέας».
Η γνωριμία με τον Ακόστα
Οπως είπε ο Μπελιγράτης η διοργάνωση που απογείωσε την καριέρα του Φάνη Τσιόκρη ως παράγοντα στην παγκόσμια ομοσπονδία ήταν το παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών 1994 (Κοσμοβόλεϊ) αλλά και το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς ομοσπονδίας (FIVB) που έγινε στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ. Σημειώθηκε μεγάλη οργανωτική επιτυχία στο συνέδριο και εκεί ο τότε πρόεδρος της FIVB Ρούμπεν Ακόστα γνώρισε τον Φάνη Τσιόκρη και από τότε έγιναν κολλητοί».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο πάπας
Αν η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων άνοιξε την πόρτα στην ΕΟΠΕ, η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από την Ελλάδα έφερε τον Τσόκρη σε πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς λόγω εμπειρίας, γνώσεων αλλά και γλωσσομάθειας κυριολεκτικά απογειώθηκε ενώ βοήθησε τα μέγιστα στη μεγάλη χορηγία του ΟΤΕ που εξασφάλισαν οι Εθνικές ομάδες. Σταδιακά αποκόπηκε από την ΕΟΠΕ και ακολούθησε την δική του πορεία στην FIVB: «Όταν πήραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω της διευθυντικής θέσης που είχε ο Φάνης στον ΟΤΕ είχε κομβικό ρόλο στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών. Μετά το 2004 αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην FIVB και μέχρι το 2012 που έγινε ισόβιος επίτιμος αντιπρόεδρος πέρασε απ΄όλα τα αξιώματα και υπήρξε και πρόεδρος της επιτροπής διοργανώσεων».
«Ηταν ο “σερ” του βόλεϊ»
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ είχε ανησυχήσει το τελευταίο διάστημα διότι ο Φάνης Τσιόκρης δεν του είπε απαντήσει σε δύο τηλεφωνικές κλήσεις του: «Μιλούσαμε συχνά πυκνά αλλά δύο φορές που τον είχα καλέσει δεν είχε απαντήσει. Είχα πληροφορηθεί πως είχε επιβαρυνθεί η υγεία του και έτσι περίμενα να αισθανθεί καλύτερα και να με καλέσει. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε είχαμε συμφωνήσει να πάμε στον όμιλο αντισφαίρισης στο Ζάππειο για να πούμε. Δεν προλάβαμε. Ηταν ένας άνθρωπος ήσυχος, ευγενής, βοηθούσε όσο μπορούσε και αγαπούσε τον αθλητισμό. Είναι μία μεγάλη απώλεια και θα τον θυμόμαστε σαν έναν “σερ” του ελληνικού και του παγκοσμίου βόλεϊ».